ΘΕΜΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΝ 2020: ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ

«Το βιβλίο κι εγώ»

            Βιβλίο. Ουσιαστικό, γένους ουδετέρου. Πολλά φύλλα χαρτιού ίδιου σχήματος, μεγέθους, πάχους και χρώματος, συραμμένα από τη μία πλευρά και καλυμμένα με εξώφυλλο. Το βιβλίο υπάρχει παντού γύρω μας από τότε που ο Ιωάννης Γουτεμβέργιος εφηύρε την τυπογραφία. Όμως, είναι το βιβλίο μονάχα ένα άψυχο αντικείμενο; Ή μπορεί να κρύβει κάτι άλλο ανάμεσα στις, ασπρόμαυρες συνήθως, σελίδες του;

            Προσωπικά, θεωρώ το βιβλίο κάτι το ιδιαίτερο. Άψυχο κι όμως γεμάτο ζωή, σιωπηλό αλλά λέει τόσα πολλά, κοινό ενώ ο καθένας το βλέπει διαφορετικά. Ως κάποιος που είναι όχι μόνο αναγνώστης, αλλά και συγγραφέας, εκπροσωπώ την άποψη πως το γράφειν και το ἀναγιγνώσκειν είναι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος. Ἀναγιγνώσκειν στην αρχαία ελληνική είναι το μέσο για την κατάκτηση της γνώσης. Σήμερα το αποδίδουμε και ως «διαβάζω». Για μένα αυτός είναι και ο υπέρτατος σκοπός του διαβάσματος: ο εμπλουτισμός του πνευματικού κόσμου. Το εξέφρασε, άλλωστε, με τον κάλλιστο τρόπο η μεγάλη λογοτέχνης Μαργκερίτ Γιουρσενάρ: «Ένα καλό βιβλίο είναι σαν ένα ταξίδι: μια μαγευτική, αξέχαστη εμπειρία που σου μαθαίνει να νιώθεις.».

            Αν μπορούσα, θα ταξίδευα συνεχώς. Μεταξύ άλλων, ένα εμπόδιο σ’ αυτή την επιθυμία είναι η έλλειψη χρόνου. Εκεί έρχονται και με βοηθούν τα βιβλία. Τα ταξίδια μου είναι ανάμεσα σε λέξεις, και οι περιπέτειές μου, φυλάσσονται μεταξύ σελίδων μουσκεμένων από δάκρυα χαράς, θυμού ή λύπης. Αυτά, αλλά και άλλα, πιο περίπλοκα, συναισθήματα είναι η διέξοδος μου από την καθημερινότητα. Η πίεση, το άγχος και η βιασύνη κάνουν τον κόσμο γκρίζο, παρόλο που είναι γεμάτος χρώμα, σε αντίθεση με τη μαγεία των βιβλίων που χρωματίζει τις άψυχες, λευκές σελίδες τους. Γι’ αυτό όταν κάποιος απορεί «πότε προλαβαίνω να διαβάζω λογοτεχνία» η απάντησή μου θα είναι πάντα η ίδια: πάντα υπάρχει χρόνος για λίγη μαγεία, λίγη περιπέτεια και λίγο πάθος.

            Βιβλίο. Ένα αντικείμενο που αγγίζει ψυχές και ξυπνάει επιθυμίες. Ανάμεσα στις σελίδες του κρύβονται προσωπικότητες, φιλίες, έρωτες, αλλά και απογοητεύσεις, προδοσίες και θάνατοι. Γεγονότα απίστευτα, φανταστικά, ανεπανάληπτα, κι όμως τόσο μα τόσο αληθινά. Γιατί το βιβλίο είναι ένας θησαυρός, ένα ταξίδι, μια εμπειρία.

(328 λέξεις)


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις